Klinik Saatleri

Pazartesi - Cuma 10:00 - 19:00
Cumartesi 10:00 - 18:00

Lazerle Diş Tedavisi

Laser bir ışık kaynağının enerji yüklemesi ile tek dalga boyunda uniform hale getirilmiş şeklidir. İngilizce Ligth Amplification by Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin baş harflerinden oluşur. İyonize radyasyon gibi kansorejen etkileri olmayan bu enerji biçimi 1960lı yıllardan beri tıp alanında kullanılmakla birlikte, son on yıl içersinde lazer teknolojilerinde yaşanan gelişmeler uygulamaları oldukça farklı boyutlara taşımıştır.

Dental laserler alanında sağlanan teknolojik gelişmeler ile özellikle son iki yılda kullanıma giren yeni jenerasyon cihazlar oldukça etkin tedaviler gerçekleştirmektedirler. Dental laserleri dişetlerinde, dişte ve çene kemiklerinde iyileşmeyi hızlandırma, dişetini şekillendirme, diştaşı temizliği sonrası dişeti dezenfeksiyonu, diş beyazlatma, çürüklerin temizlenmesi, kanal tedavisinde kök kanallarının dezenfeksiyonu, diş çekimleri, gömük 20 yaş dişi çekimleri, implant yerleştirilmesi, enfekte dişi çeker çekmez implant yerleştirebilmek için çekim yuvasının dezenfekte edilmesi, bistüri ve dikiş kullanmadan dişeti ameliyatı ve gülüş tasarımı yapmak gibi çok çeşitli işlemlerde kullanmaktayız.

Bu işlemlerde laserlerin klasik tedavi araçlarına göre üstünlükleri işlem yapılan dokuda hızlı iyileşme olması, düşük enerji dozlarında uygulandığında iyileşmeyi hızlandırması ve ağrı-ödem gibi iltihap belirtilerini ortadan kaldırması, çürük temizliğinde büyük oranda anesteziye gerek kalmadan çalışılabilmesi (bu açıdan özellikle iğneden korkan çocuklarda büyük yarar sağlamaktadır), cerrahi dişeti operasyonlarında bistüri ile kesip dişetini açmaya ve sonrasında dikiş atmaya gerek kalmadan kapalı modda çalışmaya olanak tanıması, uygulandığı alanlarda bakterileri etkisiz hale getirerek dezenfeksiyon sağladığı için kanal tedavisinde enfekte kök kanallarında başarıyı arttırması, enfekte diş ve köklerin çekiminden sonra hızla bölgeyi dezefekte ederek sorunsuz iyileşmeye olanak tanıması ve enfeksiyon halinde bile çekim sonrası hemen implant uygulanmasını mümkün kılması, 20 yaş dişi veya cerrahi çekimlerde kemik üzerinde minimal hasar oluşturarak ameliyat sonrası ağrı-ödem sıkıntılarını oldukça hafifletmesi olarak özetleyebiliriz.

Laserlerin avantajını yaratan iki çeşit mekanizma vardır. Düşük enerji seviyelerinde laserler hücrelerin enerji sentezlemesini arttırarak iyileşmeyi hızlandırırlar. Daha yüksek enerji seviyelerinde ise hücreleri hızla buharlaştırarak ortadan kaldırır bu esnada komşu hücrelere ise hiç bir zarar vermediklerinden geriye sağlam dokular bırakıp iyileşmenin hızlı olmasını sağlarlar. Örneğin bistüri ile kesilen bir dişetinde kesi hattı boyunca hasarlı hücrler yer alır ve vücudun önce bu hücreleri tamir etmesi gerekirken, laser ile kesi yapıldığında doku üzerinde buharlaşan hücrelerin bıraktığı bir açıklık ve bunun iki yanında sağlam hücreler yer alır; bu da iyileşmenin hızlanmasını sağlar.

Özetle dental lazerler iyileşmeyi hızlandırmaları, anesteziye gerek kalmadan çalışılabilmesi gibi özellikleri ile tedavilere katkı sağlamaktadırlar.

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

GET A QUOTE

We'll do everything we can to make our next best project!

TOP